hits

MIN SØNN HAR INGEN FAR!

Tittelen på dette blogginnlegget er både sann og usann. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg klarer å lage et barn helt alene, så selvfølgelig må det være en mann inn i bildet. Denne mannen er selvsagt min samboer AP. Vi har vært sammen i snart 7 år, vært registrerte samboere i over 6 år og han er også pappaen til min datter Olivia. Jeg og AP er kjærester, samboere og har to flotte barn sammen. Selvsagt er AP pappaen til familiens siste tilskudd. AP er Sanders pappa i praksis, men ikke på papiret!

Da Olivia ble født var alt så veldig enkelt. AP skrev under på farskapspapirene på fødestua, og deretter var alt i orden. For 1-2 år siden ble denne ordningen endret. Hvorfor gjøre det enkelt når man kan gjøre det vanskelig? Og i vårt tilfelle: Veldig vanskelig og veldig tungvint!

Da Sander ble født i januar var det ingen som sa noe om noen farskapspapirer på sykehuset. Like før hjemreisen spurte AP selv om det var noe han skulle skrive under på, men det var det visst NAV som skulle ta seg av. Jeg googlet i vei, men fant ingenting på nettet. Da helsesøster i kommunen var på hjemmebesøk 10 dager etter fødsel informerte hun oss om at AP måtte dra på NAV og fylle ut et skjema der han bekrefter at han er far til barnet. Dette skulle egentlig ha vært gjort under svangerskapet, men det var det ingen som fortalte oss. Grunnen er at barnets far skal være dokumentert i tilfelle det skjer noe med mor under fødselen. Tanken er god, men hva når dette ikke blir gjort? Jeg hadde alle mine svangerskapskontroller hos min fastlege (2 stk, ettersom min første fastlege sluttet og jeg fikk en ny) Ingen av disse sa noe om dette, og da jeg senere spurte min nåværende fastlege om dette nye systemet hadde hun ikke hørt om denne endringen!

Sander, vårt felles barn, er nå 7 uker gammel og har fortsatt ingen registret far. Det er som helsesøster sa til oss: "Gud forby at det skulle skje noe med deg nå (altså meg), for da er faktisk Sander foreldreløs!" 

Så fort vi fikk beskjed om dette fra helsesøster dro AP til NAV og fylte ut skjemaet "Erklæring av farskap". Ukene gikk og vi hørte ingenting på lenge. Helt ut av det blå fikk jeg plutselig et brev i posten der det sto at jeg er innkalt til Farskapssak! En Arne-Peder har skrevet at han er far til mitt farløse barn, og det må jeg godkjenne ved oppmøte på NAV. Fristen var om 2 dager!

Dagen etter duret vi derfor avsted og jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg så skjemaet jeg skulle fylle ut. Faktisk så holdt jeg på å gjøre begge deler! Jeg måtte både fylle ut "opplysninger om den mannen mor oppgir som barnets far" og "opplysninger om den mannen mor har oppgitt som barnets far." Det har da aldri vært snakk om mer enn én mann, og den ene mannen er min samboer AP! Jeg måtte svare på om jeg var villig til å avgi DNA-prøver av både megselv og Sander, om NAV hadde informert om barnets rett til å kjenne begge sine foreldre og NAV hadde informert meg om reglene om farskap! Jeg måtte også svare på om jeg ønsker at saken henlegges dersom "barnet DØR kort tid etter fødselen"! Sistnevnte orker jeg ikke tanken på engang! De som jobbet på NAV, ja, jeg måtte ha help av flere ettersom de heller ikke skjønte noe av dette, visste heller ikke hva de skulle svare. De hjalp meg å fylle ut skjemaet, men ved visse punkter var de like oppgitte som meg!

I brevet der det sto at jeg måtte møte på NAV sto det ingenting om at pappaen også måtte være med. Tilfeldigvis var han det, og det var veldig greit ettersom han også måtte skrive under. Hadde han ikke tilfeldigvis vært med denne dagen måtte vi dratt til NAV for 4. gang etter Sanders fødsel for å bekrefte at AP er pappaen!

SÅ FOR N'TE GANG ALLE SAMMEN!
ARNE-PEDER ER PAPPAEN TIL BARNET MITT!

Hvorfor må det være så innmari vanskelig? Hvorfor må dette gjøres på NAV? Kan ikke jordmødrene og fastlegene ha disse skjemaene slik at de kommende pappaene kan fylle ut skjemaet når den gravide er på svangerskapskontroll? Og hvorfor kan ikke helsesøstrene ha disse papirene/skjemaene ettersom det er de som har kontakt med de nybakte foreldrene i tiden etter fødselen? Dersom noe ikke er i orden, så kan det tas med det samme på helsestasjonen.

Nå begynner jeg å bli rimelig lei av dette, og håper virkelig papirene er i orden og AP er Sanders pappa også på papiret! Jeg blir dessverre ikke overrasket dersom vi får skjemaet i retur fordi noe er feil. 

PS: NAV er gode på mange ting, men dette burde noen andre ta seg av! Jeg kan ikke klage på NAV ettersom jeg får foreldrepenger og kan nyte nesten 1 år hjemme med min nyfødte sønn uten å tenke på økonomien. Allikevel synes jeg dette var i overkant tungvint!


Min fine samboer AP og VÅRE TO FELLES BARN!

12 kommentarer

Ruth Borgersen

09.03.2016 kl.11:03

ja det er ikke alltid like enkelt med alle papirer...for ikke å snakke om nav. jeg har hatt MYE problemer der.

Cathrine Narum

09.03.2016 kl.11:12

Ruth Borgersen: Det er så kjedelig når det blir så mye styr ut av noe som kunne ha vært så veldig enkelt!

Mamma

09.03.2016 kl.11:05

Helt utrolig at det skal være slik😁. Da du og din søster ble født MÅTTE pappa skrive under før han forlot sykehuset! Noen ting var iallefall bedre før ☺️.

Håper dette går i orden snarest👍

Cathrine Narum

09.03.2016 kl.11:13

Mamma: Ja, sånn var det med Olivia også. Hvorfor endre på noe som fungerer så bra? :S

Jens

09.03.2016 kl.11:09

Kjempefin blogg. Visste du at vi har alle er slaver, og det finnes en slaveherre den dag idag? En mann som eier alle sentralbankene i verden? En mann som styrer krig og gjør som han vil. Det verste av alt er at det er en privstperson. Hvorfor skal en privatperson ha så mye makt? Sjekk ut verdensveg.wordpress.com

Cathrine Narum

09.03.2016 kl.11:13

Jens: Det er alltid noen som har mer makt enn de burde dessverre.

Malin

09.03.2016 kl.11:16

Men i alle dager. At det går ann da.. Håpe det blir i orden nå :-)

Cathrine Narum

09.03.2016 kl.11:21

Malin: Ja, det er helt utrolig egentlig. Det kan da ikke være så vanskelig for alle? Ja, får virkelig håpe at det ordner seg nå! :)

Stine

09.03.2016 kl.13:25

Må være fastlegen din som ikke har fulgt med, for vi gjorde det bare på en av rutinekontrollene i svangerskapet. Eneste kravet var at far hadde med legitimasjon. Kjedelig med så mye styr i etterkant, så får håpe alt går i orden nå 😊

Cathrine Narum

09.03.2016 kl.13:30

Stine: Åh, så greit :) Ja, veldig mye styr her, så nå håper jeg det ordner seg. Helsesøster sa til meg at de ikke har tilgang til disse papirene, og at man måtte møte opp på nav.

Maria

10.03.2016 kl.07:42

Vi fikk beskjed på sykehuset ifjor når frøkna ble født at vi bare trengte å dra ned til nav de nærmeste dagene og skrive under på papirene. Enkelt og kjapt gjort for vår del ihvertfall :)

Cathrine Narum

10.03.2016 kl.09:13

Maria: Så bra at det var så enkelt for dere! :) For det var det ikke for oss :S

Skriv en ny kommentar